Jan van Bakel, Wiebe van Manen, OGDD, Wageningen, organisatie, dj, woetstok 2015

De dj's: Wiebe van Manen en Jan van Bakel op Woetstok 2015 te Wageningen. Voor die gelegenheid gekleed.Op deze plaats publiceren wij regelmatig een blog over de voortgang van ons initiatief, onze ideeën en ervaringen.

Daarnaast plaatsen we uitgaanstips:  met name aanraders voor festivals,  concerten in de regio en incidenteel een aanbeveling voor een theatervoorstelling of een film die de moeite waard is.

Muziek verbindt en maakt blij

De volgende zinsneden uit recenties in de Volkskrant van het afgelopen Lowlands spraken me aan. Het illustreert hoe het beleven van muziek mensen samen kan brengen.

De grote aantrekkingskracht van Lowlands, voor jong en oud, zit 'm niet in de muziek alleen. Je ziet jong naast oud, maar ook jongens met Metallicashirtjes naast knotjesmeiden met ingewikkelde linnen tasjes. Hipsters naast rockers, jongens in carnavalstenue naast stralend hippe danceclubgangers. Onze huidige, tot op het bot gepolariseerde wereld kan er wat van opsteken. Lowlands: de plek waar je drie dagen lang Trump kunt vergeten.

Iedereen komt samen op Lowlands. Het publiek bij die optredens is dus overwegend jong, maar het mooie is: de oudere generaties, die zich waarschijnlijk edities uit de jaren negentig kunnen herinneren, staan er ook tussen en doen na enige aarzeling net zo hard mee. Op Lowlands lijkt het erop dat de oudjes worden opgevoed door de jonkies, dat er horizonten worden verbreed en dat diezelfde generaties 's avonds net zo makkelijk samen naar Cypress Hill gaan kijken. Dát typeert na een kwarteeuw, misschien wel meer dan ooit tevoren de geest van Lowlands, Nederlands bijzonderste popfestival: verschillende generaties, verschillende muzikale bloedgroepen, maar het gaat allemaal wonderwel samen. Er valt geen wanklank te noteren.

Ook voor mij is de kracht van muziek dat het mensen van alle generaties en bloedgroepen verbindt.  Ik en Jan hebben elkaar leren kennen, doordat we dezelfde concerten bezochten. Nu gaan we jaarlijks met onze partners naar Oerol. Afgelopen jaar hadden we op camping Terpsta een grote groep eind twintigers als buren. We hebben met en van elkaar genoten terwijl we samen dansten voor onze tenten en tijdens optreden in de kantine van de camping. We maakten samen met hen ons eigen feest. En ook op festivals ervaren we dat het er niet toe doet hoe oud je bent of wat je afkomst is om contact te leggen. Het plezier dat je samen met en rond muziek beleeft staat centraal. We hopen dat ook te bereiken met onze OGGD avonden. En als jullie na afloop blij naar huis toe gaan........dan zijn wij ook blij.  :-)